Megérkezett a hó!

2014. január 24. - 08:29

Az ország délnyugati, déli megyéiben – különösen a Dél-Dunántúlon – jelentős havazás várható, hófúvással! A reggel folyamán a havazás zónája tovább terjeszkedik északkelet felé, átterjedve az Észak-Dunántúl és az Alföld egy jelentős részére. A nap során összességében a Sopron – Szolnok – Debrecen vonaltól délre alakulhat ki összefüggő hótakaró.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön a havazás miatt narancssárga vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Somogy és Zala megyére. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több friss hó hullhat. Emellett ugyancsak jelentős mennyiségű – 24 óra alatt több mint 10 centiméter – hóra kell készülni Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Tolna, Vas és Veszprém megyében, ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

havazas

Tegnap este Ausztriába is megérkezett a havazás, jelenleg is az ország nagy részén esik a hó, egyre több magasabb hegyi út csak hólánccal közelíthető meg, így Katschberg, Obertauern és Gerlos is. A havazás szombat kora hajnalig tart, utána napsütés jön. A várható hómennyiségek 5 és 50 cm között várható.

A szomszédos országok közül Szlovéniában az alacsonyabb részekre is 10-20 cm havat várnak, a hegyekbe ennek akár a dupláját is. Horvátország középső és északi részein 10-15 cm hó hullhat, de a hegyekben 40-50 cm is eshet.