Hol síelhetünk az ünnepek alatt? | Mafisí: síkölcsönző és sífelszerelések

Hol síelhetünk az ünnepek alatt?

2020. december 17. - 08:06

Jelenleg kevés külföldi síelési lehetőséget tudunk sajnos kihasználni. Az minden esetben elmondható, hogy a külföldről hazatérőkre itthon 10 napos karantén vár, amely két negatív PCR teszttel kiváltható. Kiutazás előtt azonban érdemes mindig tájékozódni, hogy az adott ország milyen szigorításokat és szabályokat alkalmaz. Illetve számos helyen a szálláshelyek sem fogadhatnak vendégeket.
Nézzük meg mi a jelenlegi helyzet itthon és a környező országokban.

Kezdjük a hazai jó hírrel: Eplény már kinyitott! A többi síterepről még nincs konkrét hír, várjuk a bejelentéseket. Az általános korlátozások január 11-ig itthon is érvényben maradnak, vagyis a síterepek éttermei nem nyitnak ki, legfeljebb elvitelre és este 8-ra haza kell érni a síelésből.

Ausztriában a síszezon néhány pályával elkezdődhet december 24-től, de csak a helyiek számára. A külföldiek számára január 10-től indulhat a síelés.

Olaszország és Németország hozta a legszigorúbb intézkedéseket, így itt biztosan nem síelhetünk már az idén. Az olasz pályák csak január 7. után fognak kinyitni.

Szlovéniában a síterepek nagy része üzemelhet december 10-től, de csak nyitott síliftekkel. Az országba belépéskor a magyar állampolgároknak 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 48 óránál nem régebbi PCR-teszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható.

Szlovákiában december 14-től a síközpontok látogatóinak egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük (PCR és antigén teszt is elfogadott, de hosszabb tartózkodás esetén 72 óránként új tesztet kell elvégezni). Továbbá, a kabinos felvonókban egyszerre csak egy személy (vagy csak egy háztartásban élők) utazhatnak. A szállodák vendégeinek szintén negatív teszttel kell rendelkezniük, és a közös helyiségekben nem teszik lehetővé az étkezést.

Csehországban december 18-tól nyitnak a síközpontok, de szállás nélkül. Valamint bevezetik az éjszakai kijárási tilalmat 23:00 és reggel 5:00 között.

Lengyelországban jelenleg közel 30 síterep üzemel. A kormány úgy döntött, hogy a biztonsági intézkedések betartása mellett lehet síelni. A szálláshelyek csak üzleti ügyfeleket fogadhatnak. A vendéglők zárva tartanak, csak elvitelre szolgálhatnak ki.

Svájc az egyetlen olyan alpesi ország, ahol működnek a sípályák és a szállodák is, szigorú higiéniai protokoll mellett. Sajnos azonban december 14-i hatállyal Svájc ismét felvette Magyarországot a magas fertőzési kockázatot jelentő országok és területek listájára. Ennek értelmében a Magyarországról Svájcba történő beutazás továbbra is lehetséges, de a beutazók számára december 14-től 10 nap karantén kötelező.